Zelfhypnose
Bij zelfhypnose is er sprake van hypnose zonder hypnotiseur. Iemand brengt zichzelf ik dit geval volledig zonder hulp onder hypnose. Dit fenomeen wordt ook wel autosuggestie genoemd. Deze vorm van hypnose is niet diep en kan helpen met lichte lichamelijke en geestelijke klachten. Zo kan zelfhypnose bijvoorbeeld helpen bij hoofdpijn, vermoeidheid en demotivatie. Door het onderbewustzijn een meer positieve benadering te geven, kunnen deze klachten verminderen. Zelfhypnose of autosuggestie kun je aanwennen en je zou het ook kunnen zien als een beïnvloeding van de mindset. Deze vorm van hypnose kun je opwekken met behulp van ontspanning en concentratie.
👋 Voordat je verder leest…
We denken dat je het Hypnotherapie Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Hypnotherapie en krijg je 4 gratis bonus boeken!
Oplossingsgerichte hypnotherapie
Een hypnosetechniek waarbij wel een hypnotiseur aanwezig is om de patiënt onder hypnose te brengen is oplossingsgerichte hypnotherapie. Deze techniek is gebaseerd op de therapie die werd ontwikkeld door Erickson. De oplossingsgerichte hypnotherapie neemt het doel wat de patiënt wil bereiken als uitgangspunt. Tijdens de therapie werk je samen met de hypnotiseur naar dit doel toe, in plaats van dat de focus ligt op de problemen die je op dat moment ondervindt. Hierbij wordt, net als bij de techniek van Erickson, er gebruik gemaakt van een informele benadering. Dit is vaak vormgegeven als een ontspannen gesprek waarbij de hypnotiseur spreekt in complexe en ongebruikelijke taal om de patiënt onder hypnose te brengen. De staat van hypnose bij deze techniek opent een weg naar communicatie met het onbewuste brein. In deze staat kan je helpen in je persoonlijke ontwikkeling en daarbij helpen met het behalen van de gestelde doelen. De diepte van de hypnose kan bij oplossingsgerichte hypnotherapie variëren, maar vaak is deze hypnose niet heel diep.
Cognitieve gedragsgerichte hypnotherapie
Hypnotherapie wordt ook vaak in combinatie met andere therapieën en behandelingen inzet om een patiënt te helpen. Zo is dat ook het geval bij cognitieve gedragsgerichte hypnotherapie. Hierbij wordt klinische hypnotherapie namelijk gecombineerd cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie is een psychologische therapie die ontwikkeld is in de jaren 60 van de 20e eeuw. Deze therapie is gebaseerd op de theorie dat er een samenhang is tussen de gevoelens, gedachten en het gedrag van mensen. Deze theorie gaat ervan uit de je problematisch gedrag, hinderende gedachten, en ongewenste emotionele reacties kan identificeren en vervolgens veranderen. Dit kan je helpen om problemen te overkomen en doelen in persoonlijke ontwikkeling te behalen. Het is hierbij van belang dat je actief actie onderneemt om je gewenste veranderingen uit te voeren en therapie kan daar behulpzaam in zijn. Bij cognitieve gedragsgerichte hypnotherapie wordt hypnotherapie gecombineerd met deze cognitieve gedragstherapie wat kan leiden tot een behandeling die effectiever is dan alleen de cognitieve gedragstherapie. De effectiviteit van de behandeling is onder andere te danken aan dat je in een staat van hypnose een grotere verbeelding hebt, makkelijker verwachtingen en percepties kan aanpassen en daarmee je motivatie kan verhogen. Een hypnotiseur kan je helpen dit te bereiken. Veel vormen van cognitieve gedragstherapie zijn dan ook sterk beïnvloed door de technieken van het oudere hypnotherapie.
Genezende hypnotherapie
Genezende hypnotherapie, ofwel helende hypnotherapie is een techniek die werd ontwikkeld in de 20e eeuw door David Lesser. Zijn techniek maakt gebruik van hypnose in combinatie met het stellen van specifieke vragen. Met deze techniek kun je de oorzaken van je symptomen achterhalen. Met behulp van deze techniek kun je vervolgens geïnformeerde keuzes maken, bepaalde doelen stellen om te herstellen en de ziekte beter begrijpen. Ook kan deze helende techniek je helpen in het onderscheid maken tussen gebeurtenissen die een oorzaak zijn van de problemen die je ondergaat en gebeurtenissen die slechts werken als een trigger en daarmee een bepaalde reactie oproepen. Dit zorgt ervoor de je de verschijnselen beter kan begrijpen en daardoor zorgt het er ook voor dat je de juiste specifieke hulp kan ontvangen. Dit kan met name een effectieve en behulpzame techniek zijn voor patiënten die lijden aan hevige klachten, zoals bijvoorbeeld depressie.
Mindful hypnotherapie
Zoals de naam van deze techniek al suggereert, wordt er bij mindful hypnotherapie een combinatie gebruikt van hypnotherapie met mindfulness. Deze techniek is ontwikkeld in de Verenigde Staten van Amerika en wetenschappelijk onderzocht voor erover werd gepubliceerd. Door mindfulness te combineren met hypnotherapie ontstaat er een waardevolle behandeling die veel patiënten kan helpen. Mindfulness is een techniek waarbij iemand volledig focust op het nu. Door te leven in het moment van het nu en oordelen daarover los te laten, kunnen stress en zorgen verminderen en raken patiënten meer ontspannen. Mindfulness kun je trainen met behulp van meditatie en trainingen. Ook psychologen en psychiaters kunnen je mogelijk mindfulness aanbevelen. Deze techniek wordt namelijk al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw toegepast in de klinische psychologie om patiënten te helpen die last hebben van depressie, stress, angst of drugsverslaving. De laatste jaren wint mindfulness steeds meer populariteit en wordt deze techniek ook opgenomen in bijvoorbeeld schoolprogramma’s, ziekenhuizen en gevangenissen. Deze techniek kan zowel de gezondheid van kinderen als die van volwassenen bewaken en bevorderen. Mindfulness en hypnotherapie is geen vreemde combinatie, omdat mindfulness sterk gerelateerd is aan meditatie. Meditatie is een techniek die op bepaalde vlakken in sterke mate overeenkomt met de techniek van hypnose. Bij beide technieken is er sprake van concentratie en focus, zoals bijvoorbeeld op een object of een gedachte. Daarnaast bereik je bij beide technieken een staat van ontspanning. Een groot verschil is echter dat je bij hypnose een staat van trance bereikt die kan variëren in diepte en waarbij het onderbewustzijn naar boven komt. Bij meditatie kan er ook een trance worden bereikt, maar dit lukt alleen zeer ervaren en geoefende mediteerders. Bij meditatie draait het over het algemeen meer om het bewustzijn dan om het onderbewustzijn. Bij meditatie bereikt je brein een heel heldere en kalme staat, waarbij je je heel bewust bent van bijvoorbeeld je ademhaling. Door deze kalme staat kun je helderder denken en logischer reflecteren. Dit zijn handelingen die je vanuit je rationele, bewuste brein doet in plaats van vanuit je onderbewustzijn. Door het bewuste van mindfulness en het onderbewuste van hypnotherapie te combineren, ontstaat er een waardevolle behandeling. Dit geeft een doortastend en rijk inzicht in de gedachten, gevoelens en problemen van de patiënt. Ook kan deze techniek je helpen in de omgang ermee en je helpen in reflecteren, relativeren, en ontspannen door je frustraties los te laten. Daarom is de mindful hypnotherapie techniek vooral heel geschikt om mensen te behandelen die last hebben van angsten, stress klachten, en psychofysiologische klachten.
Alles leren over de wereld van Hypnotherapie?
Download even het uitgebreide Hypnotherapie Handboek!
- 45+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
- Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!