Waarschijnlijk heb je wel eens van hypnose gehoord, of ken je het van tv of een film. Vaak wordt hypnose dan gebruik als een goocheltruc waardoor de hypnotiseur een iemand anders kan laten doen wat hij wil, zoals een kip imiteren. Of in een film kan het bijvoorbeeld gebruikt worden als middel om bepaalde informatie van iemand te verkrijgen. Maar wat is hypnose nou echt? Hypnose komt van het Griekse woord ὑπνος dat uitgesproken wordt als ‘hupnos’ en ‘slaap’ betekent. Het wordt omschreven als een staat van kunstmatige slaap die wordt opgewekt door je te concentreren op een waarneembare sensatie die door iemand anders gecreëerd wordt. Deze staat kan onder andere worden gebruikt als alternatieve geneeswijze om iemand te helpen in de vorm van hypnotherapie.
De staat van hypnose
Om te begrijpen hoe hypnotherapie kan worden toegepast als alternatieve geneeswijze, is het eerst belangrijk om te begrijpen wat er precies gebeurt wanneer je onder hypnose bent. Een hypnotiseur kan je in een staat van hypnose brengen door je te laten concentreren op iets wat ontspannend werkt. Dit kan bijvoorbeeld een voorwerp, een eentonige stem of je eigen ademhaling zijn. Hierdoor kom je in een soort trance, een staat waarin je bijna slaapt. In deze staat neemt je onderbewustzijn het voortouw. Dit is een soort automatische piloot die je bewustzijn en het rationele denken overstijgt. Door de hypnose wordt als het ware de automatische piloot in je brein geactiveerd en deze zal voor jou bepalen hoe je reageert op bepaalde gebeurtenissen. De hypnotiseur kan deze gebeurtenissen opvragen, waardoor hij toegang kan krijgen tot bijvoorbeeld bepaalde herinneringen, percepties en ervaringen.
👋 Voordat je verder leest…
We denken dat je het Hypnotherapie Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Hypnotherapie en krijg je 4 gratis bonus boeken!
De automatische piloot
Het klinkt misschien heel onnatuurlijk om je over te geven aan de automatische piloot in je brein, in plaats van zelf de touwtjes in handen te houden en bewust na te denken over je handelingen en beslissingen. Maar in het dagelijks leven maak je al heel veel gebruik van de onbewuste beslissingen en handelingen die je automatische piloot voor je maakt. Zo’n 95% van alles wat je denkt en doet, gaat onderbewust. Dit bespaart je veel tijd in situaties waarin je snel moet kunnen denken. Je onderbewustzijn maakt associaties tussen gebeurtenissen, voorwerpen en emoties. Het verwerkt input, bijvoorbeeld geluid, tot iets wat je kunt begrijpen en een betekenis aan hebt verbonden, bijvoorbeeld woorden. Vaak maak je gebruik van vaste patronen, waardoor je brein niet meer hoeft na te denken en je lichaam snel kan handelen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je auto rijdt. Tijdens je eerste rijles moest je nog bewust nadenken over alle handelingen als je ging schakelen, maar nu is dit een vast patroon geworden en doe je dit vanuit de automatische piloot, je onderbewustzijn. Een ander voorbeeld is als je een boterham gaat smeren. Hoe vermoeiend zou het zijn en hoe lang zou het duren als je iedere keer bewust zou moeten nadenken over wat je allemaal nodig hebt en in welke volgorde je de handelingen moet uitvoeren? Gelukkig doet je automatische piloot dit voor je en hoef je zelf alleen nog te bepalen wat je op je boterham wil smeren.
Hypnotherapie als geneeswijze
Hypnose kan worden toegepast om mensen hulp te bieden, dit wordt hypnotherapie genoemd. Dit is een alternatieve geneeswijze, wat betekent dat het niet binnen de reguliere geneeskunde valt. Hypnotherapie is een geneeswijze op basis van ontspanning. Deze therapie kan ingezet worden om een patiënt op verschillende vlakken te helpen, zoals op sociaal vlak, emotioneel vlak, of op psychisch vlak. In tegenstelling tot de huisarts of hulp via een ziekenhuis, wat wel binnen de reguliere zorg valt, wordt hypnotherapie vaak niet vergoed in het basispakket van de zorgverzekering, omdat het een alternatieve geneeswijze is. Met een aanvullende verzekering worden alternatieve geneeswijzen, zoals hypnotherapie, vaak wel vergoed.
Wat doet hypnotherapie
Hypnotherapie kan de psyche van een patiënt helpen door bijvoorbeeld originele herinneringen op te halen en deze te confronteren. Herinneringen zijn vaak niet objectief maar verbonden aan je eigen perceptie van een gebeurtenis. Hier kunnen ook bepaalde emoties aan gekoppeld zijn, zoals verdriet of woede, maar ook liefde of geluk. Door onder hypnose een herinnering van bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis in het leven van een patiënt, krijgt de hypnotiseur toegang tot deze herinnering en de perceptie ervan van de patiënt. Hiermee kan de hypnotherapeut de patiënt helpen door het onderbewustzijn te laten reageren op de gebeurtenissen. Dit zou de patiënten kunnen helpen met het verwerken van de gebeurtenis waar de herinnering aan verbonden is of de perceptie van de gebeurtenis kunnen veranderen.
Voor wie hypnotherapie geschikt is
Voor veel mensen met uiteenlopende mentale en lichamelijke klachten kan hypnotherapie een uitkomst bieden. De therapie is geschikt voor kinderen en volwassenen. Er zijn echter ook hypnotherapeuten die gespecialiseerd zijn om bijvoorbeeld kinderen te behandelen. Ook zijn er therapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van een bepaald type klacht. Hierbij kun je denken aan mensen die lijden aan depressie of een angststoornis. Maar ook mensen die hun gedrag willen veranderen, bijvoorbeeld mensen die willen stoppen met roken of mensen die beter willen omgaan met emotionele uitbarstingen. Daarnaast kan hypnotherapie ook een uitkomst bieden voor mensen met lichamelijke klachten, zoals pijn of spijsverteringsproblemen. Omdat je geen speciale eigenschappen hoeft te hebben om vatbaar te zijn voor hypnose, is hypnotherapie op vrijwel iedereen toepasbaar.
Of hypnotherapie aansluit bij de hulp die je zoekt, kun je bespreken met verschillende medische en psychische specialisten. Het is verstandig om je goed te oriënteren op wat de mogelijkheden zijn en op basis daarvan een afweging te maken van welke hulp je zoekt. Zo kun je advies vragen aan je huisarts, aan een hypnotherapeut en aan specialisten en hulpverleners waar je eventueel al contact mee hebt. Daarnaast maakt een hypnotherapeut voorafgaand aan een behandeling of een reeks behandelingen altijd een inventarisatie. Hierin neemt hij mee of hij denkt dat hypnotherapie aansluit bij jouw hulpvraag en hoe de hypnotherapie het beste zou kunnen inzetten om aan jouw hulpvraag te voldoen.
Alles leren over de wereld van Hypnotherapie?
Download even het uitgebreide Hypnotherapie Handboek!
- 45+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
- Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!