Home | Hypnotherapie | Wat is hypnose en werkt het écht?

Wat is hypnose en werkt het écht?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Hypnose kan het best worden omschreven als een zeer diepe staat van ontspanning. Met andere woorden, een normale, natuurlijke, gezonde gemoedstoestand.

Dus, wat is hypnose? Hypnose is een tranceachtige toestand waarin je een verhoogde focus en concentratie hebt. Als je onder hypnose bent, voel je je gewoonlijk kalm en ontspannen en sta je meer open voor suggesties.

 

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Hypnotherapie Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Hypnotherapie en krijg je 4 gratis bonus boeken!

Hypnotische toestand

De hynotische toestand wordt vergeleken met de gevoelens die je ervaart vlak voordat je volledig uit de slaap ontwaakt of het moment waarop je in slaap valt. Sommige mensen zeggen dat het voelt als dagdromen. Bij hypnose ervaren mensen een toestand van volledige mentale, fysieke en emotionele ontspanning. Op zich is dit een erg genezende toestand omdat het een vrije periode is waarin je individualiteit kan floreren.

Enkele voorbeelden van een hypnotische toestand:

 • Ben je ooit in een kamer vol mensen geweest, waar je het gevoel had dat je deelnam aan de groep maar je er los van voelde?
 • Ben je ooit al naar huis gereden terwijl je ergens door in beslag wordt genomen en je je plotseling realiseert dat je je niet meer kunt herinneren dat je langs bekende herkenningspunten bent gereden, ook al ben je veilig op je bestemming aangekomen? Het voelt alsof je op automatische piloot bent gereden.
 • Heb je ooit getwijfeld of je iets hebt gedaan of heb je er gewoon aan gedacht om het te doen? Bijvoorbeeld, twijfel je of je die brief hebt gemaild of heb je er gewoon aan gedacht om hem te mailen?
 • Ben je ooit zo in beslag genomen door een activiteit waardoor je in staat was om geluiden buiten te sluiten door ze totaal onbelangrijk te maken of ze zelfs niet te horen?
 • Heb je ooit in een ruimte gestaard zonder aan iets te denken, terwijl je je niet bewust was van het verstrijken van de tijd?
 • Heb je je ooit een ervaring uit het verleden zo helder en vitaal kunnen herinneren waardoor het bijna was alsof je het opnieuw beleefde?
 • Ben je ooit in staat geweest om je omgeving buiten te sluiten door je heel hard op iets anders te concentreren?
 • Heeft het verhaal van een roman of het kijken naar een film je ooit al zo erg in beslag genomen waardoor je je omgeving vergat en het verhaal bijna leefde?
 • Ben je ooit al in een dromige toestand geraakt of in slaap gevallen bij een lezing of een concert, ook al was je niet moe?

Kan iedereen worden gehypnotiseerd?

Vrijwel – sommige gemakkelijker dan andere. Zoals met al het andere in het leven, hoe meer mensen zelfhypnose beoefenen, hoe gemakkelijker ze in die heerlijke ontspannen toestand kunnen glippen. De diepte die mensen bereiken bij hypnose verschilt van persoon tot persoon. Het is niet nodig om een ​​zeer diep niveau van hypnose te bereiken om verandering teweeg te brengen in gewoonten of omstandigheden die mentaal of fysiek een negatieve invloed hebben.

Een veel voorkomende mythe over hypnotiseerbaarheid is wanneer iemand zegt: “Niemand zou me kunnen hypnotiseren, en ik ben te sterk van geest”. Alle hypnose is zelfhypnose. Een persoon gaat in hypnose omdat hij ervoor kiest. Ook mensen met een sterke geest zijn dus goede kandidaten voor hypnose, op voorwaarde dat ze willen dat het voor hen werkt.

Kan hypnose je dingen laten doen tegen je wil?

Dit is een van de meest voorkomende misverstanden over hypnose. Dit hangt waarschijnlijk samen met een andere misvatting dat de hypnotherapeut controle heeft over de cliënt. Dit is niet het geval. Mensen zullen onder hypnose niets doen of zeggen dat ze niet zouden doen als ze niet onder hypnose zijn. Dankzij tv-shows en toneelhypnotiseurs is er een algemene misvatting dat je tegen je wil gehypnotiseerd kunt worden. Het is niet waar. Alle hypnose is zelfhypnose. Gehypnotiseerde mensen gedragen zich niet als robots, noch zijn ze machteloze pionnen van post-hypnotische suggestie-plant

Hypnotherapie behandeling

Zijn er vaardigheden die worden verbeterd onder hypnose?

Ja, als volgt:

 • Het vermogen om te verbeelden
 • Het vermogen om te onthouden
 • Het vermogen om creatief te zijn
 • Het vermogen om positief te regeren op suggestie

Hieronder enkele voorbeelden:

Het vermogen om te verbeelden

Mensen in hypnose reageren buitengewoon goed op het gebruik van beeldtechnieken, die krachtige voordelen hebben voor verandering. Hersenscans van mensen in hypnose laten een verhoogde activiteit zien tijdens hypnose, met name in het motorische en sensorische gebied. Onder hypnose kunnen de krachtige voordelen van beeldspraak worden gebruikt om een ​​breed scala aan aandoeningen te behandelen.

Het vermogen om te herinneren

Mensen in hypnose ervoeren een verhoogd gevoel van herinnering. In sommige gevallen wordt hypnose bijvoorbeeld door de politie gebruikt om getuigen te helpen bij het terugroepen van kentekenplaten of het beschrijven van mensen op een plaats delict of een ongeval. De verbetering van het vermogen om zich dingen te herinneren tijdens hypnose stelt de klant en de therapeut in staat de oorsprong of oorzaak van de symptomen die de klant heeft te onderzoeken en hen in staat te stellen een gepaste actie te ondernemen.

Het vermogen om creatief te zijn

Door toegang te hebben tot meer creativiteit bij hypnose, zijn mensen in staat om creatiever te denken, waardoor ze gemakkelijker opties en oplossingen kunnen vinden voor problemen die hen dwarszitten. Mensen kunnen de voordelen van zelfhypnose ook benutten op alle gebieden van hun leven die met creativiteit te maken hebben, zoals bijvoorbeeld schilderen, schrijven, muziek, enz.

Het vermogen om positief te reageren op suggestie

In teamverband zijn de klant en de hypnotherapeut het eens over de resultaten die ze willen bereiken. Verhoogde respons op positieve suggestie bij hypnose betekent dat de hypnotherapeut de veranderingen die de kant wenst aan te brengen, kan versterken. Deze bekrachtiging onder hypnose is gericht op het onderbewustzijn, wat veel krachtiger is dan het doen van suggesties aan de bewuste geest.

Wil je zelf mensen helpen met hypnose?

Misschien denk je dat het jaren van dure diploma’s en doctoraten kost om een ​​hypnotherapeut van wereldklasse te worden. Mis! Neem de beste beslissing die je ooit zult nemen en start nu onze online cursus hypnotherapie. Onze cursus gaat verder dan hypnotherapie training, coaching en traditionele therapie. Het is een revolutionaire benadering die je in staat zal stellen om dramatische levensveranderende resultaten te bereiken.

Alles leren over de wereld van Hypnotherapie?

Download even het uitgebreide Hypnotherapie Handboek!

 • 45+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
 • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Hypnotherapie. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over hypnotherapie

De meest gestelde vragen over hypnotherapie

Wanneer je nog nooit hypnotherapie hebt gevolgd, is het begrijpelijk dat je er veel vragen over hebt. Daarom worden er hier een aantal van de meest gestelde vragen over hypnotherapie beantwoord. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen of wil je toch...

Welke hypnosetechnieken zijn er?

Welke hypnosetechnieken zijn er?

Er zijn veel verschillende hypnosetechnieken die vooral verschillen in nuance. Over het algemeen zijn de technieken onder te verdelen in twee soorten, namelijk zelfhypnose en hypnose waarbij een hypnotiseur de patiënt onder hypnose brengt. Daarnaast kan de...

“Wow! Alles wat ik over Hypnotherapie wilde weten in één compleet e-book!”

Hypnotherapie Handboek zit boordevol informatie en inspiratie over Hypnotherapie!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Hypnotherapie inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Hypnotherapie, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je mensen om je heen helpen om te profiteren van de kracht van Hypnotherapie?
 • Wil je problemen oplossen zoals pijn, fobieën, concentratieproblemen of stress?
 • Wil je gevoelens van stress en depressie minimaliseren of zelfs helemaal verhelpen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Hypnotherapie Handboek perfect voor jou.
40+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!