De persoon die je onder hypnose brengt en begeleidt in het hele verdere proces van hypnotherapie is natuurlijk de hypnotherapeut. Deze persoon zal je volledig moeten vertrouwen om het succes van de behandeling te vergroten. Tijdens de behandelingen gaat het waarschijnlijk over onderwerpen, gedachten en gevoelens die erg persoonlijk voor je zijn en waarvan het niet comfortabel voelt om die te delen met een onbekend persoon. Het is daarom heel begrijpelijk dat je wil weten wat een hypnotherapeut doet en wat je kunt verwachten van deze persoon.
👋 Voordat je verder leest…
We denken dat je het Hypnotherapie Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Hypnotherapie en krijg je 4 gratis bonus boeken!
De functie van hypnotherapeut
Zoals het woord al doet vermoeden, een hypnotherapeut, iemand waar je naartoe gaat voor het volgen van hypnotherapie. Een hypnotherapeut brengt de patiënt onder hypnose en zal in die staat van onderbewustzijn veranderingen in het wereldbeeld van de patiënt proberen te bereiken. De hypnotherapeut begeleid je in het zoeken en verwerken van oude, onbewuste gevoelens en herinneringen. Ook zal hij de patiënt helpen deze te verwerken. Dit doet hij op basis van een plan dat vooraf samen met de patiënt is opgesteld. Bij het opstellen van het plan kunnen eventueel ook andere hulpverleners van de patiënt worden geraadpleegd.
Een hypnotherapeut heeft net als andere psychologische en medische hulpverleners een opleiding gevolgd. Daarnaast moeten alle erkende hypnotherapeuten zijn aangesloten bij een beroepsorganisatie. Hiermee wordt de kwaliteit gewaarborgd en hieraan kun je een betrouwbare hypnotherapeut herkennen. Een hypnotherapeut is echter niet hetzelfde als een psycholoog en biedt dan ook niet dezelfde hulp. Hoewel beiden een diagnose kunnen stellen en in beide gevallen de therapie is gebaseerd op een gesprek, is er bij een behandeling van een psycholoog geen sprake van hypnose. Een hypnotherapeut past in zijn behandeling de communicatie met het onderbewustzijn toe. Bij een psycholoog doe je dat echter niet, maar blijf je in een normale, bewuste staat.
Een hypnotherapeut doet niet hetzelfde als een hypnotiseur in het algemeen. Zo is er bijvoorbeeld een belangrijk verschil tussen een hypnotherapeut en een showhypnotiseur. De laatste hypnotiseert mensen namelijk voor het vermaak van een publiek en is niet gekwalificeerd om mensen te helpen, terwijl een erkende hypnotherapeut iemand hypnotiseert in een ruimte zonder publiek en met therapeutische doeleinden.
Hoe een hypnotherapeut te werk gaat
Het is gebruikelijk dat je voorafgaand aan een behandeling met een nieuwe patiënt of nieuwe hypnotherapeut een intakegesprek plaatsvindt. In dit gesprek maken de patiënt en de hypnotherapeut kennis, leren ze elkaar wat beter kennen en wordt er besproken welke hulp de patiënt nodig heeft. Eventueel kan de hypnotherapeut ook en diagnose stellen in dit gesprek, als deze nog niet bekend was. Op basis van dit gesprek maakt de hypnotherapeut een evaluatie waarin hij beoordeelt of hij aan de gewenste hulp van de patiënt kan voldoen, hoeveel sessies hij daarvoor nodig denkt te hebben, hoe deze sessies worden ingevuld, de tarieven en overige voorwaarden.
Het is altijd verstandig arts te raadplegen of hypnotherapie een geschikte behandeling zou kunnen zijn, maar dit is met name het geval bij lichamelijke klachten. Dit kan gewoon via de huisarts bij nieuwe klachten. Maar als je al behandeld wordt door een medisch specialist, kun je deze persoon het beste raadplegen. Eventueel kunnen zij medische informatie over je klachten delen met je hypnotherapeut, maar dit gebeurt uiteraard alleen als je daar zelf toestemming voor hebt gegeven. De hypnotherapeut heeft net als andere medische hulpverleners een zwijgplicht en kan daarom niet over jouw persoonlijke en medische informatie praten. Kortom door de zwijgplicht ben je ervan verzekerd dat de hypnotherapeut vertrouwelijk en integer omgaat met deze informatie en de informatie die tijdens de therapie naar boven komt.
Hoe de hypnotherapie behandeling zal worden vormgegeven verschilt bij iedere patiënt. De vormgeving is namelijk afhankelijk van de klachten van de patiënt, de hulpvraag en andere kwesties die tijdens het intakegesprek aan bod zijn gekomen. Op basis hiervan kan de hypnotherapeut een techniek kiezen waarvan hij denkt dat deze het best bij de patiënt past. Over het algemeen vinden de behandelingen een op een plaats in een rustige omgeving, waarbij je met behulp van conversatie onder een lichte hypnose zal worden gebracht.
De opleiding van een hypnotherapeut
Om hypnotherapeut te worden moet je eerst een erkende opleiding hebben gevolgd. Deze opleiding kun je bijvoorbeeld volgen bij de Nederlandse vereniging voor hypnose (NVVH). Hier kun je basisopleidingen volgen die een aantal maanden duurt voor klinische hypnose. Maar hier kan een hypnotherapeut zich ook specialiseren met een specialistische opleiding over hoe je hypnose het beste inzet bij specifieke problemen en stoornissen. Niet iedereen kan zich zomaar voor deze opleidingen aanmelden. Iemand moet BIG-geregistreerd zijn als voorwaarde van de opleiding. Dit zijn bijvoorbeeld psychologen, psychiaters, huisartsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners, zolang ze maar BIG-geregistreerd zijn. Als iemand die niet BIG-geregistreerd is zich wil aanmelden voor de opleiding kan dat alleen onder de voorwaarde dat deze persoon lid is van een erkende beroepsvereniging en zich houdt aan de bijbehorende regels en beroepscode.
Een Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) registratie kun je alleen krijgen als je een erkende opleiding hebt gevolgd. Hulpverleners, artsen etc. worden dan opgenomen in een register wat voor iedereen inzichtelijk is. Ze dienen zich vervolgens te houden aan de regels die aan hun beroep zijn verbonden. Dit dient als een waarborging van de kwaliteit van de gezondheidszorg en beschermt patiënten tegen ondeskundigheid en onzorgvuldigheid.
Door de strenge toelatingseisen van de opleiding tot hypnotherapeut, wordt er een grote hoeveelheid voorkennis vereist aan de kandidaten. Kandidaten weten dus al hoe ze moeten omgaan met patiënten, hoe ze integer moeten handelen en vertrouwelijk moeten omgaan met patiënt informatie. Dit zorgt ervoor dat erkende hypnotherapeuten die de opleiding hebben afgerond betrouwbaar zijn en heel goed weten wat het betekent om een patiënt te behandelen. Een hypnotherapeut draagt een grote verantwoordelijkheid, omdat de patiënt in een staat van trance heel kwetsbaar opstelt en heel afhankelijk is van de hypnotherapeut. De strenge toelatingseisen van de hypnotherapeut zorgen ervoor dat er de kans klein is dat er iemand wordt toegelaten die misbruik zou maken van de situatie en zijn autoriteit.
Een erkende beroepsvereniging van een hypnotherapeut
Wanneer een hypnotherapeut zijn opleiding is gestart of wanneer hij deze heeft afgerond, kan hij lid worden bij een beroepsvereniging voor hypnotherapeuten. Als patiënt kun je opzoeken aan welke vereniging jouw hypnotherapeut verbonden is. Daar kun je vervolgens informatie vinden, onder andere over de gedragscode die hij moet naleven. In Nederland zijn er twee belangrijke, erkende, grote beroepsverenigingen voor hypnotherapeuten, namelijk de Nederlandse vereniging voor hypnose (NVVH) en de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH). Hypnotherapeuten moeten betalen om lid te worden van een dergelijke vereniging, maar bieden de patiënt daarmee ook een stukje garantie. Ook moet de kandidaat aan bepaalde eisen voldoen, waaronder een afgeronde erkende opleiding voordat hij wordt toegelaten tot de vereniging.
Zorgverzekering bij alternatieve geneeswijzen
Op veel alternatieve geneeswijzen rust een stigma, waaronder ook op hypnotherapie. De meningen zijn verdeeld over de effectiviteit ervan, hoewel uit onderzoek herhaaldelijk is gebleken dat hypnotherapie wel degelijk een positief effect kan hebben op patiënten. Bij de zorgverzekeraars valt hypnotherapie ook onder alternatieve geneeswijzen. Het wordt daarom niet vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn een aantal zorgverzekeraars waarbij je een aanvullende verzekering kan afsluiten waarbij hypnotherapie wel gedeeltelijk vergoed wordt. Hiervoor zijn er vaak wel enkele voorwaarden waar de hypnotherapeut aan moet voldoen. Deze moet je even controleren bij de zorgverzekeraar en de hypnotherapeut. Er is dan nog vrijwel altijd een limiet aan het aantal behandelingen dat je kunt volgen die worden vergoed door de verzekering. Als je meer behandelingen moet volgen, zal je die zelf moeten betalen. Als je geen aanvullende verzekering hebt, zal je alle behandelingen zelf moeten betalen.
Veelgestelde vragen over een hypnotherapeut
Wat zijn de eigenschappen en vaardigheden van een hypnotherapeut?
Hypnotherapie is een verworven vaardigheid. Maar een goede hypnotherapeut heeft ook eigenschappen die zijn of haar carrière sneller vooruit helpt dan anderen die deze eigenschappen missen. Hierdoor verdient een hypnotheratpeut gemakkelijk een gemiddeld jaarsalaris dat varieert van 60.000 tot € 120.000, op basis van een vijfdaagse werkweek.
Een goede hypnotherapeut vertoont deze kenmerken:
- Zorgzaam en enthousiast om een verschil te maken in de wereld
- Benieuwd naar de menselijke geest en ziel
- Doelgericht en in staat om oplossingen te vinden voor problemen
- Denkt out of the box en heeft reeds problemen in zijn of haar leven opgelost
- Kan zelfstandig werken zonder veel toezicht
- Is georganiseerd en proactief bij het runnen van een praktijk
Wat zijn de kwalificaties om hypnotherapie te oefenen?
Hypnotherapie is een geweldige aanvulling op je arsenaal aan helende hulpmiddelen. Er is een breed scala aan trainingsprogramma’s om uit te kiezen, elk met een specifiek kwalificatieniveau.
Als je een gezondheidsdeskundige bent die nieuwe carrièremogelijkheden wil verkennen, zal een hypnosetraining en certificeringcursus je de kennis en vaardigheden bijbrengen om gedragspatronen en beperkende overtuigingen aan te pakken.
Als hypnotherapie nieuw voor je is, zal een meer uitgebreide cursus je helpen het concept achter hypnotherapie en het proces ervan te begrijpen. De meeste studenten die een opleiding hypnotherapie volgen, hebben een bachelordiploma in psychologie of counseling en oefenen al geruime tijd in hun vakgebied, maar dit is geen noodzaak. Iedereen kan starten met een cursus hypnotherapie.
Welke onderdelen vallen onder een hypnotherapie opleiding
Studenten bestuderen verschillende soorten psychotherapie-technieken om genezing te vergemakkelijken en positieve verandering in menselijk gedrag en denken teweeg te brengen.
Afhankelijk van het trainingsprogramma dat je kiest, kun je de principes en toepassing van NLP-coaching, tijdlijntherapie, cognitieve gedragstherapie en andere technieken leren om mensen te helpen die lijden aan onder meer stress, chronische pijn, problemen bij gewichtsverlies en verslavingen.
Waar kun je een hypnotherapie opleiding volgen?
Verschillende scholen in bieden trainingsprogramma’s in hypnotherapie aan, maar zorg ervoor dat de school van je keuze erkend wordt door professionele instanties zoals gerenommeerde hypnotherapie verenigingen.
Wij bieden onze studenten uitgebreide praktijkgerichte training naast theoretische kennis. Naast het hebben van indrukwekkende cursussen, die ook online kunnen worden afgeleverd, bestaat onze school uit experts uit de branche wiens doel het is om van jou de expert te maken die je wilt worden.
Alles leren over de wereld van Hypnotherapie?
Download even het uitgebreide Hypnotherapie Handboek!
- 45+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
- Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!