Home | Hypnotherapie | In hypnose zijn: wat is het en hoe voelt het?
In hypnose zijn door hypnotherapie

In hypnose zijn: wat is het en hoe voelt het?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Hypnose en hypnotherapie zijn een van de grootste groeiende industrieën ter wereld. Met een waarde van miljarden euro’s is de vraag naar persoonlijke en professionele ontwikkeling nog nooit zo groot geweest, omdat meer mensen de vele voordelen willen ervaren.

Overweeg je een sessie hypnotherapie of wil je graag hypnotherapeut worden? Lees dan zeker verder en ontdek de hypnotherapie ervaringen van anderen.

 

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Hypnotherapie Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Hypnotherapie en krijg je 4 gratis bonus boeken!

Wat is een hypnotherapeut?

Een hypnotherapeut is een bekwame en getrainde professional die, door een trance-achtige toestand op te wekken, mensen helpt hun onderbewustzijn te gebruiken om gedragspatronen of denkwijzen te veranderen. Het is belangrijk dat de cliënt zijn negatieve gedachten, gevoelens of gedragingen echt wil veranderen zodat de hypnotherapeut de cliënt kan helpen.

Maar om de ervaring van hypnose en wat een hypnotherapist doet beter te begrijpen, nemen we je mee in de geschiedenis van hypnotherapie.

De geschiedenis van hypnose

Hypnose is geen nieuwe behandelingsmethode. Het heeft verschillende namen gehad en wordt al duizenden jaren gebruikt als middel om menselijk gedrag te beïnvloeden. Therapeutische suggestie en concentratie zijn door de geschiedenis heen beoefend, omdat we hebben geprobeerd ongemak, stoornissen en ziekten te herkennen en te behandelen.

De Kelten en Druïden beoefenden hypnose. De Egyptenaren richtten zo’n 4000 jaar geleden “slaaptempels” op, gewijd aan therapeutische trancetoestanden waarin genezende suggesties werden gedaan. De Bijbel bevat veel secties die zinspelen op hypnotische verschijnselen. Primitieve stammen hadden sjamanen die ritueel, slaapkuren en genezingssuggesties beoefenden om de invloeden die verantwoordelijk zijn voor ziekte te verwijderen. De gezangen van de vroegste medicijnmannen hebben ongetwijfeld veel patiënten geholpen hun gezondheid te herstellen. Denk eens aan het gekweel en schommelen dat een moeder gebruikt om haar onrustige kind in een vredige staat van rust en slaap te helpen.

In de moderne tijd dateert hypnose uit de jaren 1700 en een jonge Weense arts genaamd Mesmer. De methode die Mesmer gebruikte, werd bekend als Mesmerisme. Mesmer leidde zijn patiënten ertoe hun sterke verbeeldingskracht te gebruiken. Door dit te doen, legde Mesmer onbewust de hoeksteen van veel hedendaagse therapieën. Tegenwoordig worden beeldtechnieken gebruikt in veel instellingen voor de gezondheidszorg, bij kankerpatiënten en op het gebied van sport en zakelijke motivatie.

In 1855 gebruikte de Engelse chirurg, James Esdaile, hypnotische vaardigheden in India. Hij opereerde drieduizend patiënten, waarvan driehonderd grote ingrepen. Hij ontdekte dat het sterftecijfer daalde van 50% naar 5%, en dat veel van zijn patiënten sneller herstelden, een verhoogde weerstand tegen infecties hadden en meer comfort hadden met hypnose. Hij presenteerde zijn bevindingen aan de Royal Academy of Physicians in Londen. Zijn werk werd echter afgekeurd als godslasterlijk omdat het net God zijn bedoeling was dat mensen zouden lijden.

Tijdens de 1e en 2e wereldoorlog nam de belangstelling voor hypnose toe omdat hypnose zeer effectief bleek te zijn in het bestrijden van oorlogsneurose. Het succes van hypnose bij het wegnemen van symptomen door het opnieuw beleven van de gebeurtenissen van een traumatische ervaring, veroorzaakte een golf van enthousiasme voor hypnotische methoden.

Het is waarschijnlijk waar om te zeggen dat hypnose vertroebeld is met meer mythen en misvattingen dan om het even welke andere vorm in psychologie, ook al hebben deze misvattingen geen enkele basis. Zowel in Nederland als België en elders in de wereld wordt hypnotherapie nu erkend als een waardevolle therapeutische methodologie.

Wat doet een hypnotherapeut?

De geest is erg krachtig en tot op zekere hoogte is iedereen vatbaar voor suggestie; de hypnotherapeut zal de mate van suggestibiliteit van een individu bepalen door hem door enkele oefeningen te begeleiden.

Alvorens de cliënt te hypnotiseren, bespreekt de therapeut in detail het probleem dat moet worden opgelost en het doel dat het individu wil bereiken. De hypnotherapeut zal ook uitleggen wat hypnose is, hoe de geest zal opereren in zijn onderbewuste staat (of de ‘eerste versnelling’ van de geest), wat er tijdens hypnose zal worden ervaren en hoe het zal werken om het individu te helpen.

Ten slotte zal een hypnotherapeut, gebaseerd op de resultaten van de suggestibiliteit van de cliënt en de aard van het probleem of doel, een hypnotische toestand opwekken. De therapie zal meer geïndividualiseerd worden en een grotere impact hebben als de hypnotherapeut kan delen in de ervaring van de cliënt.

Waarvoor kan hypnotherapie worden gebruikt?

Een gekwalificeerde hypnotherapeut is opgeleid om te helpen bij een verscheidenheid aan problemen, terwijl hij tegelijkertijd de hoogste normen, ethiek en training handhaaft.

Hypnotherapie kan onder andere helpen bij het stoppen met roken, overmatig eten, nagelbijten, bedplassen, slapeloosheid, hoofdpijn, examenzenuwen, pijn, angst, paniekaanvallen, fobieën, boulimie, depressie, stemmingswisselingen, alcoholisme, relatieproblemen, vijandigheid, woede, wrok, zorgen , schuldgevoel, verdriet, astma, bloeddruk, seksuele disfunctie, wratten en dwanghandelingen.

Hypnotherapie is een grote hulp geweest bij het verbeteren van examenprestaties, studieherinnering, geheugen, sportfocus, spreken in het openbaar, persoonlijke groei, pijnbeheersing, prestatie, assertiviteit, bevalling, communicatie, ontspanning, vertrouwen geven, het verleden loslaten, persoonlijke empowerment, doelen stellen .

Hypnose kan worden gebruikt bij de behandeling van de meeste stoornissen, zowel mentaal als fysiek, waarbij de ontspanningsreactie de positieve mindset van een persoon bevordert. Bij lichamelijk letsel kunnen bijvoorbeeld de mentale middelen van de persoon worden ingezet om het daaropvolgende ongemak te helpen beheersen, wat rust te gunnen en het bijbehorende emotionele trauma te verminderen. Opgemerkt moet worden dat hypnotherapie geen vervanging is voor een medische behandeling van je arts.

Is het veilig wat een hypnotherapist doet?

Het ervaren van hypnotherapie is een normale, van nature voorkomende, gezonde gemoedstoestand dat hypnose wordt genoemd. Het is een volledig drugsvrije behandeling. Er werden nooit enige schadelijke invloeden op iemand waargenomen die kunnen worden toegeschreven aan de ervaring van hypnotherapie.

Ervaringen hypnotherapie van studenten

” De hypnotherapie opleiding overtrof ruimschoots mijn aanvankelijke verwachtingen. Na elke les, voelde ik me als een ander persoon. Ik ging van het gevoel dat ik geen controle had over angstgevoelens naar precies weten hoe ik de controle kon houden en op elk moment, binnen enkele seconden, innerlijke rust en kalmte kon aanboren. De technieken/ tools die ik meekreeg, zijn geweldig, en het trance-werk is zalig. Mijn favoriete deel van het volgen van deze opleiding was dat ik werd geholpen om me sterker te voelen. Ik werd begeleid om te begrijpen dat ik alles in me heb wat ik nodig heb om mijn uitdagingen te overwinnen, en ik werd geholpen om die kracht te versterken – J. de Graaff”.

” Als zorgverlener met een stressvolle carrière, ben ik altijd op zoek naar manieren om te ontspannen, op te laden en balans te creëren in mijn leven. Dus ik kan jullie niet genoeg bedanken voor het creëren van de cursus hypnotherapie. Het heeft mijn nachten (en misschien wel mijn leven) veranderd. Ik ben van een slechte nachtrust naar sneller in slaap vallen en de hele nacht doorslapen gegaan. Ik voel me ’s ochtends nu vele beter, wat belangrijk is omdat ik lange dagen werk. Dank je! A. Ekkel”.

” Ik heb een geweldige ervaring gehad met het volgen van jullie opleiding, ik ben afgestudeerd in juli 2018 en heb nu een succesvolle praktijk. Ik beveel jullie cursus hypnotherapie ten zeerste aan aan iedereen die erover denkt om hypnotherapie te studeren. L. Timmermans”.

Ben je geschikt als hypnotherapeut?

Hypnotherapeuten hebben verschillende persoonlijkheden. Het zijn meestal artistieke individuen, wat betekent dat ze creatief, intuïtief, gevoelig, mondig en expressief zijn. Ze zijn ongestructureerd, origineel, niet-conform en innovatief. Sommigen van hen zijn ook ondernemend, wat betekent dat ze avontuurlijk, ambitieus, assertief, extravert, energiek, enthousiast, zelfverzekerd en optimistisch zijn. Maar je hoeft niet per se deze vaardigheden en eigenschappen te bezitten. Een hypnotherapie opleiding staat open voor iederen en kun je ook voor jezelf gebruiken, of om familieleden en vrienden te helpen.

Zin om je leven om te gooien? Aarzel niet en schrijf je vandaag nog in om de cursus hypnotherapeut te volgen en aan je beste carrièrematch als hypnotherapeut te beginnen!

Alles leren over de wereld van Hypnotherapie?

Download even het uitgebreide Hypnotherapie Handboek!

  • 45+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Hypnotherapie. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over hypnotherapie

De meest gestelde vragen over hypnotherapie

Wanneer je nog nooit hypnotherapie hebt gevolgd, is het begrijpelijk dat je er veel vragen over hebt. Daarom worden er hier een aantal van de meest gestelde vragen over hypnotherapie beantwoord. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen of wil je toch...

Welke hypnosetechnieken zijn er?

Welke hypnosetechnieken zijn er?

Er zijn veel verschillende hypnosetechnieken die vooral verschillen in nuance. Over het algemeen zijn de technieken onder te verdelen in twee soorten, namelijk zelfhypnose en hypnose waarbij een hypnotiseur de patiënt onder hypnose brengt. Daarnaast kan de...

“Wow! Alles wat ik over Hypnotherapie wilde weten in één compleet e-book!”

Hypnotherapie Handboek zit boordevol informatie en inspiratie over Hypnotherapie!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Hypnotherapie inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Hypnotherapie, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je mensen om je heen helpen om te profiteren van de kracht van Hypnotherapie?
  • Wil je problemen oplossen zoals pijn, fobieën, concentratieproblemen of stress?
  • Wil je gevoelens van stress en depressie minimaliseren of zelfs helemaal verhelpen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Hypnotherapie Handboek perfect voor jou.
40+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!