Home | Hypnotherapie | Hypnotherapie bij PDS: verminder je pijn van het prikkelbare darm syndroom
Hypnotherapie inzetten bij PDS

Hypnotherapie bij PDS: verminder je pijn van het prikkelbare darm syndroom

⏱ Leestijd: 3 minuten

Pijn is per definitie het dominante symptoom dat wordt ervaren door mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS). Hypnotherapie bij PDS kan echter helpen om een meer normaal leven te leiden.

 

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Hypnotherapie Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Hypnotherapie en krijg je 4 gratis bonus boeken!

Hoe werkt hypnotherapie bij PDS?

Hypnose is in een aantal klinische onderzoeken een effectieve behandeling gebleken voor het prikkelbare darm syndroom (PDS). Hypnotherapie bij PDS omvat progressieve ontspanning en vervolgens suggesties van kalmerende beelden en sensaties gericht op de symptomen van het individu. Er zijn verbeteringen opgemerkt in het algehele welzijn, de kwaliteit van leven, buikpijn, obstipatie, diarree en het hebben van een opgeblazen gevoel.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft een hypnotherapeut geen macht over de gehypnotiseerde persoon. Het individu dat behandeld wordt, is zich doorgaans bewust van wat er zowel tijdens als na de hypnosesessie gebeurt. De behandeling is over het algemeen comfortabel en kan ook effectief zijn wanneer mensen in groepen worden behandeld.

Onderzoek heeft uitgewezen dat hypnotherapie de primaire symptomen van PDS kan helpen verbeteren. Het kan ook helpen bij het verlichten van andere symptomen van veel mensen met PDS, zoals misselijkheid, vermoeidheid, rugpijn en plasproblemen. Hypnotherapie lijkt symptomatisch, psychologisch en fysiologisch voordeel te bieden.

Hypnose moet echter niet als een wondermiddel worden beschouwd. Tot 25% van de patiënten reageert niet op de behandeling. Zelfs als mensen verbeteren, mogen conventionele benaderingen van behandeling niet worden genegeerd. Bovendien is het nog steeds belangrijk dat er ook rekening wordt gehouden met leefstijlfactoren zoals voeding. Daarnaast kunnen sommige mensen vinden dat af en toe een loperamide of laxeermiddel nodig kan zijn, afhankelijk van de abnormaliteit van de stoelgang.

PDS en hypnose

Blijven de effecten van hypnotherapie bestaan ​​nadat een behandelingskuur is voltooid?

Onderzoek naar de follow-up op de lange termijn van patiënten die baat hebben gehad, toont aan dat na een periode tussen een en vijf jaar de toestand van de meeste mensen goed blijft en dat velen helemaal geen verdere medicatie nodig hebben.

Hypnotherapie bij PDS kan op korte termijn een tijdrovende en kostbare aanpak zijn. Als gevolg van de aanhoudende voordelen van de behandeling is echter berekend dat het binnen een termijn van twee jaar kosteneffectief wordt in vergelijking met conventionele benaderingen.

Hoe je een hypnotherapeut selecteert

Veel mensen oefenen hypnose uit die niet gekwalificeerd zijn om medische problemen te behandelen. Zoek iemand die een hypnotherapie opleiding heeft genoten en medische problemen met hypnose behandelt. Krijg vervolgens antwoord op de volgende drie vragen:

Is deze persoon een erkende gezondheidswerker?

Houd er rekening mee dat ijdelheidsletters achter de naam van de persoon niets betekenen in termen van klinische kwalificaties. Alleen door gecertificeerde gezondheidswerkers mogen PDS behandelen.

Heeft deze persoon een formele opleiding genoten en aanzienlijke ervaring met hypnose?

Het met goed succes gebruiken van hypnose vereist een aanzienlijke vaardigheid en kennis. In het algemeen is 50 uur of meer gecertificeerde workshop hypnose training goed, hoewel minder niet altijd betekent dat het onvoldoende is.

Kent deze persoon de details van succesvolle hypnosebehandelingsprotocollen voor PDS?

Hypnose op zich is waarschijnlijk niet voldoende om PDS effectief te behandelen. Specifieke op je buik gerichte suggesties en afbeeldingen moeten worden opgenomen.

Samenvatting

Hypnose is slechts een van de vele behandelingsopties voor PDS. Andere psychologische methoden, met name cognitieve therapie, zijn ook effectieve opties. Hypnose kan vooral geschikt zijn wanneer ernstige chronische symptomen aanhouden nadat de standaardbenaderingen voor medisch beheer zijn geprobeerd. Het is duidelijk geworden dat een hypnosebehandeling in dergelijke gevallen vaak een grote verbetering kan opleveren die jaren kan aanhouden.

Alles leren over de wereld van Hypnotherapie?

Download even het uitgebreide Hypnotherapie Handboek!

  • 45+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Hypnotherapie. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over hypnotherapie

De meest gestelde vragen over hypnotherapie

Wanneer je nog nooit hypnotherapie hebt gevolgd, is het begrijpelijk dat je er veel vragen over hebt. Daarom worden er hier een aantal van de meest gestelde vragen over hypnotherapie beantwoord. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen of wil je toch...

Welke hypnosetechnieken zijn er?

Welke hypnosetechnieken zijn er?

Er zijn veel verschillende hypnosetechnieken die vooral verschillen in nuance. Over het algemeen zijn de technieken onder te verdelen in twee soorten, namelijk zelfhypnose en hypnose waarbij een hypnotiseur de patiënt onder hypnose brengt. Daarnaast kan de...

“Wow! Alles wat ik over Hypnotherapie wilde weten in één compleet e-book!”

Hypnotherapie Handboek zit boordevol informatie en inspiratie over Hypnotherapie!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Hypnotherapie inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Hypnotherapie, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je mensen om je heen helpen om te profiteren van de kracht van Hypnotherapie?
  • Wil je problemen oplossen zoals pijn, fobieën, concentratieproblemen of stress?
  • Wil je gevoelens van stress en depressie minimaliseren of zelfs helemaal verhelpen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Hypnotherapie Handboek perfect voor jou.
40+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!