Angst is niet iets waarmee je moet leven. Het is eerder een aangeleerde levensreactie op stress en overweldiging. En omdat het wordt aangeleerd, kan angst ook worden afgeleerd met hypnotherapie.
👋 Voordat je verder leest…
We denken dat je het Hypnotherapie Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Hypnotherapie en krijg je 4 gratis bonus boeken!
Voor wie is angst hypnose?
Het is een feit dat je niet altijd angst hebt gehad en dat je het nu ook niet hoeft te hebben. Hypnotherapie bij angst kan voor iedereen werken. Hoe overweldigend de angstgevoelens ook worden, je kunt zelf bepalen hoe je denkt en voelt.
Angststoornissen zijn aangeleerde levensreacties op stress en overweldigende gebeurtenissen. Hypnose helpt door de oorzaak van je angstproblemen te achterhalen en omdat angst wordt aangeleerd, kan het ook worden afgeleerd.
Hoe werkt NLP in hypnotherapie bij angst?
Een kernconcept van NLP kan worden samengevat door het gezegde: “De kaart is niet het territorium”, omdat het de verschillen tussen geloof en realiteit benadrukt. Het wijst erop dat elke persoon opereert vanuit zijn eigen perspectief in plaats van vanuit een objectieve plaats. Voorstanders van NLP geloven dat ieders perceptie van de wereld vervormd, beperkt en uniek is. Een therapeut die NLP beoefent, moet daarom begrijpen hoe een persoon in behandeling zijn “kaart” ziet en het effect dat deze perceptie kan hebben op de gedachten en het gedrag van die persoon.
De wereldkaart van een persoon wordt gevormd door gegevens die via de zintuigen worden ontvangen. Deze informatie kan auditief, visueel, reuk, smaak of kinesthetisch zijn.
NLP-beoefenaars geloven dat deze informatie individueel verschilt in termen van kwaliteit en belang, en dat elke persoon ervaringen verwerkt met behulp van een primair representatiesysteem (PRS). Om een NLP-therapeut effectief te laten werken met een persoon in behandeling, moet de therapeut proberen om de PRS van die persoon te matchen om zijn persoonlijke kaart te gebruiken. NLP-beoefenaars geloven dat het mogelijk is om toegang te krijgen tot representatieve systemen met behulp van signalen, zoals oogbewegingen.
NLP-therapeuten werken met mensen om hun denk- en gedragspatronen, emotionele toestand en ambities te begrijpen. Door de kaart van een persoon te onderzoeken, kan de therapeut hen helpen de vaardigheden te vinden en te versterken die hen het beste dienen, en hen helpen bij het ontwikkelen van nieuwe strategieën om onproductieve te vervangen. Dit proces kan individuen in therapie helpen om hun behandeldoelen te bereiken.
Voorstanders van NLP beweren dat de aanpak snelle, blijvende resultaten oplevert en het begrip van cognitieve en gedragspatronen verbetert. NLP probeert ook effectieve communicatie op te bouwen tussen bewuste en onbewuste mentale processen om mensen te helpen hun creativiteit en probleemoplossende vaardigheden te vergroten. Sommige voorstanders van NLP vergelijken de benadering van cognitieve gedragstherapie (CGT), maar beweren dat positieve veranderingen met NLP in minder tijd kunnen worden aangebracht.
Sinds de oprichting is neurolinguïstisch programmeren gebruikt om een breed scala aan problemen te behandelen. Waaronder:
- Angst, fobieën en paniek
- Communicatieproblemen
- Posttraumatische stress
- Depressie
- Aandachtstekort en hyperactiviteit
- Verslavingen
- Schizofrenie
- Obsessies en dwanghandelingen
- Borderline persoonlijkheidsstoornis
Sociale angst
Als je angst verder gaat dan het vermogen om in het openbaar te praten of iemand op een date te vragen of als je fysiologische symptomen ervaart zoals een gevoel van angst dat gepaard gaat met een snelle hartslag, zweten of blozen, dan heb je mogelijk een sociale angststoornis.
Wanneer je beseft dat je angsten irrationeel zijn, maar je bent nog steeds niet in staat om je gevoelens te beheersen, dan kun je weer van het leven genieten door al deze symptomen van sociale angst te verlichten met hypnotherapie.
Paniekaanvallen
Paniekaanvallen zijn meestal onvoorzien en omdat de aanvallen onbeheersbaar lijken, is het erg stressvol voor iemand die dit soort aanvallen heeft. Symptomen omvatten fysiologische reacties zoals zweten, snelle hartslag en extreme angst. Bovendien leidt vaak de angst voor een nieuwe aanval tot een nieuw aspect van angst, namelijk de angst om angst te hebben. Met hypnotherapie voor angst krijg je de steun die je nodig hebt om de onbeheerste gevoelens van angst weg te nemen en ze te vervangen door gevoelens van kalmte en controle.
Stress en overweldiging
Voel je je over het algemeen de hele tijd angstig? Heb je een bepaald gevoel van onbehagen of heb je het gevoel dat je je leven niet meer onder controle hebt? Verandering is mogelijk, hypnotherapie bij angst is erg ontspannend en leert je hoe je snel en effectief overweldiging en stress kunt overwinnen met oplossingsgerichte hypnotherapie en NLP.
Met de opleiding hypnotherapie kun je zelf je gevoelens van angst onder controle krijgen, of je kunt er je vrienden en familieleden met angstproplemen mee helpen. Op die manier hoef je het huis niet uit te gaan om een hypnotherapeut te zien. Maar misschien ben je al therapeut en wil je graag een meerwaarde aan je praktijk toevoegen, dan is de hypnotherapie opleiding perfect voor je!
Alles leren over de wereld van Hypnotherapie?
Download even het uitgebreide Hypnotherapie Handboek!
- 45+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
- Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!