Inhoudsopgave
Een hypnotherapie behandeling is voor iedere patiënt anders. Dat komt doordat de hypnotherapeut naar aanleiding van het intakegesprek een plan opzet dat gepersonaliseerd is aan de klachten en behoeften van de patiënt. Daarnaast hangt hoe een hypnotherapie behandeling in zijn werk gaat ook af van of er een combinatie wordt gemaakt met andere vormen van therapie. Ook worden er eventueel adviezen meegenomen van andere hulpverleners waar de patiënt mee in contact staat.
👋 Voordat je verder leest…
We denken dat je het Hypnotherapie Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Hypnotherapie en krijg je 4 gratis bonus boeken!
Stap 1 van de behandeling: Het intakegesprek
Voordat je een aan een sessie hypnotherapie behandelingen begint, heb je eerst een intakegesprek met de hypnotherapeut. Tijdens dit gesprek deel je welke hulpvraag je hebt met de hypnotherapeut. Hierbij kun je vertellen wat jij verwacht van de hypnotherapie en kun je aan de therapeut vragen of de behandeling dat ook daadwerkelijk kan bieden. Je kunt eventuele zorgen delen die je hebt over de therapie en alles vragen over de behandelingen zodat je een duidelijk beeld hebt van wat hypnotherapie voor jou kan betekenen. De hypnotherapeut zal zo goed mogelijk al je vragen beantwoorden en zorgt ervoor dat hij de juiste informatie van jou krijgt om een behandelplan op te stellen.
Stap 2 van de behandeling: Het behandelplan
Als je na het intakegesprek samen met je hypnotherapeut hebt besloten dat hypnotherapie een goede behandelmethode is voor jouw zorgvraag, zal je na enige tijd een behandelplan ontvangen dat de hypnotherapeut voor jou heeft opgezet. Hierin staat welke vorm jouw behandeling zal aannemen. Daarbij kun je denken aan welke technieken er tijdens de sessies zullen worden toegepast, hoe lang een sessie zal duren en een schatting van hoeveel sessies jouw hypnotherapeut nodig denkt te hebben om aan jouw zorgvraag te kunnen voldoen. Daarnaast staat in het behandelplan wat de kosten zijn van de behandeling.
Het is handig om bij jouw zorgverzekering goed te controleren of je deze kosten, of misschien een deel ervan, vergoed krijgt. Hier heb je vaak een aanvullende verzekering voor nodig. Het is daarnaast ook aan te raden dat je het behandelplan rustig en nauwkeurig doorleest. Als je onverwachte dingen tegenkomt, of als je toch nog ergens vragen over hebt, kun je contact opnemen met je hypnotherapeut. Eventueel kan het behandelplan dan nog aangepast worden. Als je verder geen vragen meer hebt, kun je je hypnotherapeut laten weten dat je akkoord bent met het plan en kun je een afspraak voor je eerste behandeling gaan inplannen.
Stap 3 van de behandeling: Je eerste sessie met hypnotherapie
Het kan zijn dat je het idee om onder hypnose te gaan spannend vindt, met name als je dit nog nooit eerder hebt meegemaakt. Je hypnotherapeut zal dit begrijpen en er rekening mee houden. Daarom zal hij zorgen dat er een ontspannen sfeer hangt. De therapie zal plaatsvinden in een rustige omgeving, zodat je geen last hebt van prikkels van buitenaf en dus ook minder wordt afgeleid. De invulling van de sessie is verder met name afhankelijk van je zorgvraag en het opgestelde behandelingsplan. Waarschijnlijk zal de hypnotherapeut je begeleiden in een aantal ontspanningsoefeningen en vervolgens eventueel de hypnose beginnen of je begeleiden in een lichte trance.
De verschillende fasen van hypnose
De hypnose zelf bestaat uit meerdere fasen die je zal doorlopen tijdens de behandeling. De eerste fase is de inductiefase. In deze fase zal je hypnotherapeut een staat van trance bij je opwekken. Dit wordt vaak gedaan door tegen de patiënt te praten op een abstracte en monotone manier.
Als je eenmaal in een trance verkeert, dan kan de tweede fase van start gaan. Dit is de fase van verdieping. Je hypnotherapeut zal je trance intensiever proberen te maken en deze als het ware te verdiepen. Dit kan hij doen met behulp van het geven van suggesties en visualisatieoefeningen. Zo kan je hypnotherapeut je bijvoorbeeld de opdracht geven om je voor te stellen dat je op een strand ligt of dat je zweeft en steeds verder gaat.
Na het verdiepen van de trance, zal de hypnotherapeut overgaan naar de derde fase. In deze fase zal de therapeut een beroep doen op je onderbewustzijn door suggesties te geven. Dit is de fase van de hypnose waarbij je hypnotherapeut aan je hulpvraag zal kunnen werken. In deze fase kunnen bijvoorbeeld traumatische gebeurtenissen uit het leven van de patiënt aan bod komen of kan er worden gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling van de patiënt. Eventueel kan de hypnotherapeut ook post hypnotische suggesties doen. Deze suggesties werken door voor langere tijd nadat de hypnose is afgelopen. Dit kan bijvoorbeeld een suggestie zijn om op een bepaalde manier te reageren in een bepaalde situatie. Deze post hypnotische suggesties kunnen werken om symptomen te bestrijden, maar pakken niet de oorzaak van het probleem aan.
Tegen het einde van de sessie zal de hypnotherapeut je ontwaken uit je hypnose, wat tevens de vierde en laatste fase is van de hypnose. De hypnotherapeut zal je met behulp van suggesties laten weten dat de sessie voorbij is. Hij zorgt ervoor dat je weer helemaal bij bewustzijn bent voordat je gaat. Waarschijnlijk zal je therapeut ook met je doornemen wat er tijdens de sessie naar boven is gekomen en kort met je evalueren hoe jullie vonden dat de sessie verliep.
Suggesties tijdens hypnose
De invulling van de suggesties die de hypnotherapeut geeft tijdens de hypnose zullen per patiënt verschillen. Dit is namelijk onder andere afhankelijk van het probleem waar de patiënt mee geholpen wil worden en de techniek die de hypnotherapeut toepast. De suggesties die een hypnotherapeut doen tijdens een sessie draaien met name om het communiceren met het onderbewustzijn en om zelfreflectie. Hiermee probeert de therapeut de patiënt te ondersteunen in de persoonlijke ontwikkeling van de patiënt of in het verwerken van bepaalde gebeurtenissen, gedachten of gevoelens.
Het behandelplan ligt altijd ten grondslag aan wat de hypnotherapeut aan suggesties geeft tijdens een hypnosesessie. Er zullen dus geen suggesties worden gedaan die niet het beschreven doel voor ogen hebben. Daarnaast dient een hypnotherapeut zich aan de ethische normen van zijn beroep te houden. Hypnotherapeuten hebben een erkende opleiding moeten volgen met zorgvuldige toelatingseisen, zoals bepaalde voorkennis uit een andere opleiding over hulpverlening en een BIG-registratie. Een hypnotherapeut zal een patiënt onder hypnose alleen suggesties geven voor therapeutische doeleinden.
Alles leren over de wereld van Hypnotherapie?
Download even het uitgebreide Hypnotherapie Handboek!
- 45+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
- Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!