Home | Hypnotherapie | Het verschil tussen klassieke en moderne hypnotherapie
Klassieke en moderne hypnotherapie verschil

Het verschil tussen klassieke en moderne hypnotherapie

⏱ Leestijd: 4 minuten

De benadering van hypnotherapie en de opvattingen erover hebben in de loop der jaren een grote transformatie ondergaan. Het blijven ontwikkelen en onderzoeken van hypnotherapie door verschillende geleerden over de jaren heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat we de effecten, het proces en het fenomeen van hypnotherapie steeds beter kunnen begrijpen en verklaren. In dit artikel gaan we in op wat nou daadwerkelijk de verschillen zijn tussen de klassieke vorm van hypnotherapie en de moderne hypnotherapie zoals we die nu kennen.

De opvattingen over de staat van trance

Hoewel in de klassieke hypnotherapie de staat van trance werd omschreven als een vreemd gevoel met onwillekeurige spiersamentrekkingen, wordt een trance nu gezien als een staat waarin men toegang heeft tot het onderbewustzijn. In een staat van trance reageert het onderbewustzijn op de input die de patiënt krijgt door zijn behandelaar. Het onderbewustzijn maakt hierbij mogelijk gebruik van herinneringen en ervaringen die de patiënt eerder in zijn leven heeft opgedaan. Het is echter ook mogelijk dat de behandelaar of hypnotherapeut een bepaalde herinnering aanhaalt, bijvoorbeeld een herinnering aan een traumatische gebeurtenis in het leven van de patiënt. De behandelaar kan vervolgens het onderbewustzijn helpen om deze gebeurtenis te verwerken.

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Hypnotherapie Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Hypnotherapie en krijg je 4 gratis bonus boeken!

Het bereiken van hypnose

De methode van het onder hypnose brengen van de patiënt, ofwel de patiënt in trance brengen, verschilt in de moderne hypnotherapie veel van de klassieke therapie. Dit is vooral zo omdat er nog veel onbekend was over hoe hypnose werkt en wat het precies is in de klassieke hypnotherapie. Naarmate er meer mee werd geëxperimenteerd en er meer onderzoek naar werd gedaan, veranderde de manier waarmee mensen onder hypnose worden gebracht mee. Dit komt omdat ze erachter kwamen dat sommige rituelen uit de klassieke hypnotherapie geen effect hadden of niet noodzakelijk waren om een trance bij de patiënt te bereiken.

In de klassieke hypnotherapie werden verschillende rituelen gebruikt om een zieke patiënt te laten genezen. In eerste instantie werd er een magneet langs het lichaam bewogen, omdat de genezing werd toegeschreven naar dierlijk magnetisme. Later werd de magneet niet meer gebruikt in de klassieke hypnotherapie, maar vonden er andere rituelen plaats om de patiënten in trance te brengen. Deze rituelen draaiden voornamelijk om wat de behandelaar. Zo kon een trance bijvoorbeeld worden bereikt door fysiek contact, waarbij de behandelaar zijn handen langs de armen van de patiënt liet gaan, de patiënt de duimen in de handen van de behandelaar drukte en een gefixeerde blik in de ogen van de behandelaar. Ook kan in de klassieke hypnotherapie gebruik worden gemaakt van voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een slingerend zakhorloge.

verschillen hypnotherapie

In de moderne hypnotherapie is de behandeling opgezet zodat deze meer rondom de patiënt draait. Het bereiken van een trance komt niet van buitenaf of door de omgeving, maar de patiënt raakt in een trance door naar binnen te keren. Wanneer een patiënt naar binnen keert, ontstaat er toegang tot het onderbewustzijn dat vervolgens weer input kan verwerken, kan reageren en kan reflecteren op herinneringen en ervaringen die de patiënt gedurende zijn hele leven heeft opgedaan. De behandelaar kan helpen om de patiënt naar binnen te laten keren en dit proces begeleiden en sturen. De patiënt moet echter zelf de trance bereiken.

Wat ook een groot verschil is tussen klassieke hypnotherapie en moderne hypnotherapie is de directheid waarmee de behandelaar te werk gaat om de patiënt in een staat van trance te brengen. In klassieke hypnotherapie wordt hiervoor namelijk een veel meer directe benadering gebruikt. Zo werd er bijvoorbeeld gepraat in de gebiedende wijs. De patiënt werd als het ware opgedragen om de trance te betreden. Omdat dit regelmatig weerstand opriep vanuit de patiënten, is deze benadering herzien. In de moderne hypnotherapie wordt daarom vaak gebruikt gemaakt van een meer indirecte benadering. Zo wordt er gebruik gemaakt van een andere woordkeus waardoor de instructies van de behandelaar meer als een suggestie klinken dan een gebod. Dit wekt over het algemeen minder weerstand op bij de patiënt, waardoor er eerder een staat van trance zou worden bereikt. Een andere manier om indirect het onderbewustzijn op te roepen is door gebruik te maken van metaforen, symbolisme et cetera. Deze fenomenen zijn niet direct te begrijpen zonder gebruik te maken van voorkennis, het onderbewustzijn zal hierom bijspringen om de verwarring op te lossen.

De effecten van de behandeling

Niet alleen de benadering van hoe een patiënt in een trance wordt gebracht verschilt in de moderne hypnotherapie van de klassieke hypnotherapie, maar ook de beoogde effecten en uitkomst van een behandeling verschillen. De traditionele hypnotherapie, net als veel andere oude geneeswijzen, richt zich met name op het wegnemen van de symptomen van een ziekte. Door ervoor te zorgen dat de patiënt geen last meer heeft van de symptomen, kan de kwaliteit van leven voor de patiënt verbeteren, bijvoorbeeld doordat de patiënt dan geen pijn meer ervaart.

Hoewel symptomen na een enkele behandeling al kunnen worden verlicht, is deze opluchting in het geval van klassieke hypnotherapie echter vaak van korte duur. Doordat er in de klassieke benadering wordt gericht op de symptomen van de ziekte en niet op de oorzaak van de ziekte, zal de ziekte zelf niet worden genezen. Hierdoor zullen de symptomen steeds weer op komen spelen bij de patiënt. Klassieke hypnotherapie is daarom minder geschikt om een patiënt op de lange termijn te helpen.

Om een patiënt op de langere termijn te kunnen helpen is het nodig om op zoek te gaan naar de oorzaak van de ziekte. Dit is dan ook wat de moderne vorm van hypnotherapie doet. De symptomen waar patiënten mee naar een hypnotherapie behandeling komen, hebben vaak een psychologische oorsprong. Moderne hypnotherapie kan helpen met het blootleggen en behandelen van psychologische problemen. Hiermee wordt het probleem bij de oorzaak aangepakt. Daarmee wordt de patiënt begeleid en geholpen in het proces van leren omgaan met en het verwerken van de psychologische problemen. Dit is vaak een veel langduriger proces dat bestaat uit meerdere sessies van hypnotherapie behandelingen, maar het heeft daarom ook een langdurig, of zelfs permanent, effect op het leven en de levenskwaliteit van de patiënt.

Alles leren over de wereld van Hypnotherapie?

Download even het uitgebreide Hypnotherapie Handboek!

  • 45+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
  • Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Hypnotherapie. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De meest gestelde vragen over hypnotherapie

De meest gestelde vragen over hypnotherapie

Wanneer je nog nooit hypnotherapie hebt gevolgd, is het begrijpelijk dat je er veel vragen over hebt. Daarom worden er hier een aantal van de meest gestelde vragen over hypnotherapie beantwoord. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen of wil je toch...

Welke hypnosetechnieken zijn er?

Welke hypnosetechnieken zijn er?

Er zijn veel verschillende hypnosetechnieken die vooral verschillen in nuance. Over het algemeen zijn de technieken onder te verdelen in twee soorten, namelijk zelfhypnose en hypnose waarbij een hypnotiseur de patiënt onder hypnose brengt. Daarnaast kan de...

“Wow! Alles wat ik over Hypnotherapie wilde weten in één compleet e-book!”

Hypnotherapie Handboek zit boordevol informatie en inspiratie over Hypnotherapie!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Hypnotherapie inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Hypnotherapie, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je mensen om je heen helpen om te profiteren van de kracht van Hypnotherapie?
  • Wil je problemen oplossen zoals pijn, fobieën, concentratieproblemen of stress?
  • Wil je gevoelens van stress en depressie minimaliseren of zelfs helemaal verhelpen?

Herken je één van deze punten? Dan is het Hypnotherapie Handboek perfect voor jou.
40+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!