Wanneer je nog nooit hypnotherapie hebt gevolgd, is het begrijpelijk dat je er veel vragen over hebt. Daarom worden er hier een aantal van de meest gestelde vragen over hypnotherapie beantwoord. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen of wil je toch nog meer informatie? Dan kun je het beste contact opnemen met je hypnotherapeut. Die zal vervolgens alle informatie geven die je zoekt.
Hoe voelt het om in een hypnose te zijn?
Een hypnose wordt vaak beschreven en ervaren als een staat waarin iemand zich erg ontspannen en op zijn gemak voelt. Je bent dan verbonden met jezelf en je lichaam, waarbij je je gefocust voelt en in contact staat met je onderbewustzijn. Hierdoor kan het zijn dat je beelden en gevoelens erg sterk ervaart. Door de suggesties waar de hypnotherapeut gebruik van maakt om je onder hypnose te brengen kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je zweeft, drijft of op een strand ligt. Je wordt als het ware overspoelt door kalmte en rust.
👋 Voordat je verder leest…
We denken dat je het Hypnotherapie Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je álles over Hypnotherapie en krijg je 4 gratis bonus boeken!
Weet je nog alles wat er tijdens de hypnose is gebeurd?
Ja, alles wat er tijdens de sessie is gebeurd kun je gewoon onthouden. Je weet dus nog wat er is gezegd en gebeurd. Je kunt je ook nog alles herinneren wat de hypnotherapeut heeft gezegd. Het is niet zo dat je tijdens hypnose bewusteloos bent. Het is alleen zo dat je onderbewustzijn de overhand neemt over je bewustzijn. De prikkels die je krijgt, kun je gewoon verwerken en onthouden. Daarnaast zal je hypnotherapeut na de hypnose met je doorspreken wat er tijdens de hypnose aan het licht is gekomen. Hierdoor kunnen jullie samen bespreken wat dit voor jou betekent en hoe dit je helpt om ervaringen te verwerken of om je persoonlijk te ontwikkelen.
Ben je zelf nog in controle tijdens de hypnose?
Je verliest nooit de controle over jezelf tijdens dat je in trance bent. Tijdens de hypnose zal de hypnotherapeut suggesties geven. Dit zijn dingen die je kunt doen om in een trance te komen, maar ook om bepaalde herinneringen op te halen. In showhypnose worden suggesties gedaan om iets te doen ter entertainment van het publiek. Het zijn echter suggesties en geen commando’s. Tijdens de hypnose heb je zelf de controle over of je de suggesties aanneemt. Als je de suggesties niet aanneemt, is het ook zeer onwaarschijnlijk dat je een staat van trance bereikt. Het zou zelfs kunnen dat je tijdens de hypnose het gevoel hebt dat je meer controle hebt over jezelf dan normaal. Dit kan komen door hernieuwde inzichten en grotere energie.
Kan ik ongewild gehypnotiseerd worden door een hypnotherapeut?
Nee, je kunt niet gehypnotiseerd worden als je dat niet wil. Je kunt namelijk alleen gehypnotiseerd worden als je ervoor openstaat. Hoe meer je openstaat om gehypnotiseerd te worden, hoe gemakkelijker het zal gaan. Daarnaast blijf je ook de controle over jezelf houden als je eenmaal onder hypnose bent. Je kunt dus ook op ieder moment de hypnose stoppen als je dat wilt.
Is hypnotherapie ook voor mij geschikt?
Iedereen die openstaat voor hypnotherapie kan in principe in trance raken. Als je niet bereid bent om de suggesties van de therapeut aan te nemen, is het echter heel onwaarschijnlijk dat je een staat van trance bereikt. Om de hypnotherapie te laten slagen, is het natuurlijk wel nodig dat je gemotiveerd bent en jezelf hiervoor wil inzetten. Wanneer je vaker in hypnose gaat zal je ook merken dat het steeds gemakkelijker zal gaan, omdat je bekend raakt met het gevoel en er meer open voor staat.
Naast dat je open moet staan voor hypnose, is er verder vaak geen reden waarom hypnotherapie niet geschikt voor je zou kunnen zijn. Tenzij een medisch of psychisch specialist het sterk afraadt vanwege specifieke, persoonlijke omstandigheden. Hypnotherapie is geschikt voor mensen van alle leeftijden, ook voor kinderen. Er zijn zelfs therapeuten die gespecialiseerd zijn in hypnotherapie bij kinderen. Daarnaast kan het een effectieve behandeling zijn voor een breed scala van uiteenlopende psychische en lichamelijke klachten, die kunnen variëren in ernst. Zo kan hypnotherapie een uitkomst zijn voor mensen met depressie of een angststoornis, maar ook voor mensen met onverklaarde pijn. Daarnaast kan het mensen helpen die hun gedrag willen aanpassen, zoals bijvoorbeeld stoppen met nagelbijten, of stoppen met roken.
Hoeveel sessies heb ik nodig van de hypnotherapie?
Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het verschilt namelijk per persoon hoeveel sessies er nodig zijn om aan de hulpvraag te voldoen. Dit komt doordat iedereen anders is. Het ligt gedeeltelijk natuurlijk ook aan het probleem waar je geholpen mee wil worden, je beoogde doelen en je specifieke wensen voor de therapie. Daarnaast nemen niet alle patiënten even gemakkelijk suggesties aan, wat er voor zou kunnen zorgen dat er meer sessies nodig zijn. Meestal kan de hypnotherapeut aan het begin van het behandeltraject je een indicatie geven van het aantal sessies dat je nodig hebt op basis van het intakegesprek. Als hij dat niet doet, kun je natuurlijk altijd vragen hoeveel sessies verwacht nodig te hebben om jou te helpen.
Vertel je tijdens een hypnose onbewust geheimen die je eigenlijk niet kwijt wilt?
Nee, het is niet zo dat je onder hypnose onbewust dingen vertelt die je geheim wil houden, niet meer dan tijdens een normaal gesprek. Tijdens de hypnose ben je zelf in controle over het aannemen van suggesties die de hypnotherapeut geeft. Het kan natuurlijk zijn dat de hypnotherapeut de suggestie geeft om iets te vertellen, maar als je dat geheim wil houden, dan kun je ervoor kiezen om die suggestie af te wijzen. Daarnaast is het ook niet zo dat je een geheim vertelt en vergeet dat je dat hebt verteld. Als de hypnose voorbij is, herinner je je namelijk gewoon alles nog van wat er tijdens de hypnose is gebeurd.
Zijn er bijwerkingen van een hypnotherapie?
In principe heeft hypnotherapie geen bijwerkingen zoals we die kennen bij bijvoorbeeld medicijnen. In het meest negatieve geval slaat de behandeling niet aan en is er geen verandering in de symptomen van de patiënt. Er zijn geen gevallen bekend waarin de problemen van de patiënt verergeren door hypnotherapie. Het komt wel regelmatig voor dat na enkele sessies ook andere symptomen verdwijnen die op het eerste gezicht weinig te maken hebben met de symptomen waar de behandeling op is gericht. Zo is er bijvoorbeeld een geval bekend van iemand die werd behandeld om emotionele uitbarstingen te bedwingen en die ook van hoofdpijn werd verlost. Dit zou kunnen komen doordat de behandeling voor minder stress heeft gezorgd bij de patiënt. Een ander voorbeeld is iemand die kwam voor een gedragsverandering om af te kunnen vallen en die ook geen last meer had van huiduitslag. Dit kan komen doordat de persoon gezonder is gaan eten, of omdat de patiënt misschien allergisch was voor iets wat hij nu niet meer eet. Deze verschijnselen zou je positieve bijwerkingen kunnen noemen. Er zijn geen negatieve bijwerkingen van hypnotherapie bekend.
Zijn de veranderingen blijvend?
In veel gevallen, zoals bij gedragsverandering, zijn de effecten van hypnotherapie blijvend. Dat betekent dat als je eenmaal je gewenste verandering in je gedrag hebt kunnen bewerkstelligen, je dan dit gedrag ook zal blijven volhouden. Als je toch terugvalt in je oude ongewenste gedrag, kan dat komen doordat er diepere mentale blokkades aanwezig zijn in je onderbewustzijn die nog niet zijn verwerkt. Dit kan je verhelpen met een vervolgsessie waarbij je samen met de hypnotherapeut op zoek gaat naar die diepere blokkades. Wanneer de oorzaak goed is verholpen en alle obstakels zijn verwerkt, zal het effect van hypnotherapie blijvend werken.
Overigens zijn de effecten van posthypnotische suggesties niet blijvend. Een posthypnotische suggestie is als de hypnotherapeut tijdens de hypnose een suggestie geeft die doorwerkt tot lang nadat de hypnose is gestopt. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je in een bepaalde situatie iets gaat denken of doen dat je normaal gesproken niet zou doen. Zo kan een hypnotherapeut aan iemand die wil stoppen met roken de suggestie geven dat wanneer deze persoon behoefte krijgt aan een sigaret, plotseling de associatie legt met rokende industrieschoorstenen. Dit kan ervoor zorgen dat de patiënt liever toch geen sigaret opsteekt. Deze suggesties hebben alleen effect op de verschijnselen en hebben dus een heel oppervlakkig effect. Dit heeft geen effect op de onderliggende processen die iemand doormaakt die wil stoppen met roken. Het effect hiervan is daarom ook maar tijdelijk en zal steeds minder sterk worden.
Alles leren over de wereld van Hypnotherapie?
Download even het uitgebreide Hypnotherapie Handboek!
- 45+ pagina’s vol handige info én nu met 4 gratis bonus boeken;
- Meer dan 500 bezoekers hebben het boek al gedownload!